wtorek, 3 lutego 2015

28. Jak zrobi膰 smaczne 艣niadanie. Jak upiec najprostszy chleb

Dzisiaj troszk臋 ma艂o dziewiarski post, ale te偶 r臋kodzielniczy. Mieszkam w mie艣cie, ale marzy mi si臋 malutki domek na wsi, z ogr贸dkiem. Mo偶e kiedy艣 spe艂ni si臋 moje marzenie.
Uwielbiam ekologiczne produkty. Dlatego te偶 cz臋sto na moim stole go艣ci chleb ,kt贸ry sam piek臋 i ser podpuszczkowy to z kolei wyr贸b mojego m臋偶a. Kie艂ki to podstawa naszej diety prze ca艂膮 zim臋. Uwielbiamy kie艂ki rzodkiewki, broku艂贸w podstawa sa艂atek.

Chlebek piek臋 cz臋sto,przepis jest bardzo prosty podziel臋 sie nim z Wami:
1kg m膮ki - mo偶e byc pszenna , ja cz臋sto mieszam p贸艂  na p贸艂 ( orkiszowa z pszenn膮)
oko艂o p贸艂 paczki dro偶d偶y
troszk臋 cukru
2 艂y偶ki soli
ziarenka : siemi臋 lniane, s艂onecznik, dynia, p艂atki owsiane.
woda ciep艂a

Przygotowanie:
W kubeczku rozkruszam dro偶d偶e dodaj臋 troszk臋 cukru i ciep艂ej wody( nie gor膮cej) mieszam i odstawiam do wyro艣ni臋cia.
W misce mieszam m膮k臋 z sol膮 i ziarenkami. Dodaj臋 wyro艣ni臋te dro偶d偶e i oko艂o 1l wody. Ciasto  nie mo偶e by膰 zbyt rzadkie.
Ta porcja jest na dwie blaszki keks贸wki. Blaszki smaruj臋 margaryn膮  wk艂adam do nich ciasto i czekam a偶 uro艣nie - tak 偶eby by艂a pe艂na blaszka.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzin臋. Na 10 min przed wy艂膮czeniem smaruj臋 chleb wod膮. Po godzinie wyjmuj臋 chleb z piekarnika i czekam a偶 ostygnie.

Przepis na ser nast臋pnym razem.;)








Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz