08:48

Chleb gryczny - bezglutenowy

Ponieważ moja córka - alergiczka, musiała chwilowo ( mam nadzieję) przejść na dietę bezglutenową,  próbuję jej dogadzać i piekę . Po kilku próbach upiekłam chlebek . pierwszy był ryżowo - kukurydziany. Dzisiaj gryczany. wyszedł pyszny więc podam przepis.
Na małą blaszkę:
1szklanka mąki gryczanej,
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki oleju
1/4 kostki drożdży
łyżeczka soli.
Odrobina mleka i cukru - do rozrobienia drożdży
około 1 1/2 szklanki wody
Rozrobiłam drożdże ( woda , drożdże i cukier) zostawiłam do wyrośniecia.
W misce zmieszałam wszystkie suche produkty czyli mąkę , dodałam jeszcze otręby gryczane i nasiona chia.
Następnie do miski wlałam wyrośniete drożdże, i wodę , tak żeby chleb miał konsystencję  gęstego budyniu. Przełożyłam do blaszki odstawiłam do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrosło tak do równej blaszki wstawiłam do piekarnika na 220stopni na około 50min.
Pycha .   Smakuje nam wszystkim nie tylko córce.:)





1 komentarz:

  1. Wydaje się to nieskomplikowane i wygląda apetycznie.
    Dziękuję za życzenia :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Janielkowe wariacje , Blogger